Zawsze staram się w pełni wykorzystać sezon truskawkowy i póki truskawki są, to używam ich do różnych przepisów. Na drugie śniadanie z granolą i jogurtem, do deserów, czy obiadu np. jako farsz do naleśników. Sposobów na wykorzystanie truskawek jest naprawdę sporo. Szkoda tylko, że tak szybko się kończą. Udało mi się jednak dorwać jeszcze trochę i postanowiłam zrobić z nich orzeźwiający koktajl truskawkowy. Żeby nadać mu świeżości dodałam do niego kilka listków mięty. Dzięki temu zrobił się orzeźwiający i idealnie nadaje się na ciepłe i upalne dni.
Do przygotowania 2 porcji orzeźwiającego koktajlu truskawkowego z nutką mięty potrzeba:
-
1/2 kg truskawek,
-
1/2 szklanki wody,
-
2 łyżki syropu z agawy (lub jakieś inne słodzidło),
-
6 dużych liści mięty.
Wykonanie orzeźwiającego koktajlu truskawkowego z nutką mięty
Do blendera wrzucamy umyte truskawki. Wlewamy wodę, syrop z agawy oraz liście mięty. Całość razem blendujemy, a następnie rozlewamy do szklanek. Schłodzony w lodówce smakuje jeszcze lepiej 🙂
Smacznego!