Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką wyciskarki wolnoobrotowej. Z przyjemnością wypróbowuję nowe przepisy na pyszne soki. Najbardziej jednak interesował mnie smak soku z selera naciowego. W końcu słyszy się o nim tyle dobrego. Ma bardzo dużo witamin i minerałów. Przyspiesza metabolizm, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Sok z selera naciowego podobno nawet hamuje apetyt na słodycze ale to dopiero muszę przetestować. Nie będę ukrywać, że sok z samego selera nie należy do najlepszych jakie piłam. Jednak po dodaniu np. jabłek, jego smak zdecydowanie się zmienia na lepszy. Te osoby, które za selerem naciowym nie przepadają, w takiej postaci powinny go wypić ze smakiem.
Do przygotowania 2 porcji soku z selera naciowego i jabłek potrzeba:
-
łodygi selera naciowego (1 opakowanie – około 7 łodyg),
-
3 jabłka.
Wykonanie soku z selera naciowego i jabłek
Najlepszym urządzeniem do uzyskania soku z selera naciowego jest wyciskarka wolnoobrotowa. Dzięki takiej maszynie nasz sok zachowa wszystkie cenne składniki. Łodygi oraz jabłka należy pokroić na mniejsze kawałki, takie, które zmieszczą się do wyciskarki. Całą resztę roboty zrobi za nas wyciskarka.
Niech was nie zniechęci kolor, ponieważ sok jest naprawdę dobry 🙂
Smacznego!