Pyszne i aromatyczne ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem sprawią, że mało kto im się oprze. Ciasto francuskie jest idealne do różnego rodzaju ciastek na słodko jak i do dańwytrawnych. Zrobienie ciastek francuskich z jabłek nie zajmie nam zbyt dużo czasu, więc nadadzą się w sam raz na szybki deser.
Do przygotowania ciastek francuskich z jabłkiem i cynamonem potrzeba:
- 1 ciasto francuskie,
- 3 jabłka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 jajko,
- cukier trzcinowy do posypania ciastek.
Z jednego ciasta francuskiego wychodzi 8 ciastek.
Wykonanie ciastek francuskich z jabłkiem i cynamonem
Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cynamon. Dolewamy odrobinę wody aby jabłka się nie przypaliły, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych kwadratów. Gotowe jabłka rozkładamy równomiernie na przygotowanym cieście. Wycięte kwadraty składamy na pół, tak aby powstały trójkąty, a jego łączące się krawędzie zgniatamy lekko widelcem aby ciastka się nie rozpadały. Z góry smarujemy je jajkiem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C. Ciastka francuskie pieczemy do około 15 min.
Smacznego!
Muszę spróbować 🙂
Polecam 🙂