Nie ma to, jak domowe ciastka zrobione własnoręcznie, a te z czekoladą zazwyczaj są najlepsze. Ciastka czekoladowe z migdałami są pyszne i idealnie pasują jako przekąska do kawy czy herbaty. Polecam również wypróbować domowe pieguski z czekoladą i orzechami.
Do przygotowania ciastek czekoladowych z migdałami potrzeba:
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- migdały (do posypania ciastek).
Wykonanie ciastek czekoladowych z migdałami
W pierwszej kolejności ucieramy w misce masło z cukrem i jajkami. Następnie kroimy na drobne kawałki gorzką czekoladę i wsypujemy do masy na ciastka. Dodajemy również kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto jest dość klejące, więc najłatwiej będzie uformować ciastka np. dwoma łyżkami. Następnie układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka pieką się około 15 min w temperaturze 160C.

Piękny motyl cały czas chętnie pokazywał swoje wdzięki i towarzyszył mi przy robieniu zdjęć.

Pojawił się również mniej proszony gość 🙂
Dzisiaj spróbuję je zrobić. Narobiłaś mi smaka 🙂
Mam nadzieję, że będą Ci smakować 🙂