Różnego rodzaju ciastka francuskie, to szybki sposób na pyszny deser. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie i dodać ulubione owoce czy twaróg. Powycinać odpowiednie kształty i wstawić do piekarnika. Takie ciastka są pyszne na ciepło, jak i na zimno. Dobrze jest mieć w lodówce gotowe ciasto francuskie na awaryjne sytuacje. W razie niezapowiedzianych gości szybko możemy upiec naprawdę pyszne ciastka. Jakiś czas temu piekłam ciastka francuskie z jabłkiem i cynamonem, a teraz przygotowałam ciastka francuskie z twarogiem i brzoskwiniami.
Do przygotowania ciastek francuskich z twarogiem i brzoskwiniami potrzeba:
-
ciasto francuskie,
-
200 g twarogu mielonego,
-
brzoskwinie z puszki,
-
1 jajko,
-
2 łyżki cukru pudru trzcinowego,
-
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego.
Wykonanie ciastek francuskich z twarogiem i brzoskwiniami
W pierwszej kolejności przygotowujemy nadzienie do ciastek francuskich czyli twaróg. Kostkę twarogu rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier trzcinowy oraz aromat waniliowy. Wszystkie składniki łączymy razem. Brzoskwinie z puszki kroimy w plasterki. Ciasto francuskie dzielimy na osiem prostokątów. W każdym prostokącie zaginamy krawędzie i łączymy je z resztą ciasta zagniatając widelcem, aby masa twarogowa, którą następnie nałożymy nie wypłyneła z nich. Na sam koniec na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Gotowe ciastka francuskie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy około 15 minut.
Smacznego!