Już jutro są walentynki. Jeżeli świętujecie jutrzejszy dzień i macie ochotę przygotować coś innego niż zwykle, ale nie macie ochoty pół dnia spędzić w kuchni, to proponuję spróbować walentynkowych ciastek francuskich z marmoladą. Wykonanie ich jest banalne. Potrzebujemy tylko foremki w kształcie serca i kilku minut. Jeżeli dysponujecie trochę większą ilością czasu, to polecam Wam zerknąć jeszcze na przepis muffinki czekoladowe na walentynki.
Do przygotowania walentynkowych ciastek francuskich z marmoladą potrzeba:
-
ciasto francuskie 300g,
-
marmolada,
-
jajko,
-
cukier trzcinowy,
-
foremka w kształcie serduszka.
Wykonanie walentynkowych ciastek francuskich z marmoladą
Rozwijamy ciasto francuskie i wyciskamy foremką serduszka. Na co drugie serduszko nakładamy trochę marmolady ale nie za dużo, aby udało się walentynkowe serduszka zamknąć. Na ciastko z marmoladą nakładamy drugie wycięte serduszko i dookoła zagniatamy widelcem aby dwa serduszka złączyły się ze sobą. Ciastka francuskie kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed wsadzeniem ich do piekarnika smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy do 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!
Śliczne ciasteczka.
Proste, a spektakularne.
Idealne nie tylko na Walentynki…
🙂
Dziękuję 🙂