Łosoś z brokułami i marchewką na parze to moja propozycja na zdrowy i pyszny obiad. Delikatny i soczysty łosoś z warzywami, to lekkie alezarazem syte danie. Przygotujemy je w zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że łososia, brokuły i marchewkę umieścimy w parowarze lub w garnku ze specjalną nakładką do gotowania na parze i po około 20 minutach obiad będzie gotowy.
Do przygotowania dwóch porcji łososia z brokułami i marchewką na parze potrzeba:
-
250 g świeżego łososia,
-
5 marchewek,
-
450 g brokułów,
-
sok z cytryny,
-
koperek,
-
sól i pieprz.
Wykonanie łososia z brokułami i marchewką na parze:
Łososia doprawiamy i wstawiamy do gotowania na parze. Marchewkę kroimy w plastry i razem z brokułami również wstawiamy do gotowania. Po około 15, 20 minutach łosoś i warzywa powinny być gotowe. Nakładamy na talerze. Łososia polewamy sokiem z cytryny i posypujemy posiekanym koprem.
Smacznego!
Polecam Wam również spróbować przepis na sałatkę z łososiem i mozzarellą.