Uwielbiam serniki, te na ciepło i na zimno. Tym razem spróbowałam zrobić mini serniczki na zimno. Ich ogromną zaletą jest to, że jeśli zrobimy je w małych słoiczkach,to możemy je zjeść w ciągu dnia, gdzie tylko mamy na nie ochotę. Serniczki można zabrać do szkoły czy pracy, a na pewno umilą nam dzień. Bardzo szybko się je robi i są po prostu pyszne. Słodkie mango sprawia, że już niczego im nie brakuje. Jeżeli podajemy mini serniczki w domu, to możemy przy pomocy gorącej wody wyciągnąć je na talerz, będą prezentowały się równie pięknie. Jakiś czas temu robiłam sernik na zimno z malinami i również polecam Wam go spróbować.
Do przygotowania trzech mini serniczków na zimno z mango i granatem potrzeba:
-
400 g jogurtu greckiego,
-
10 g żelatyny (około 1/2 małego opakowania),
-
3 łyżki syropu z agawy,
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
-
1 opakowanie herbatników (około 65g),
-
mango,
-
granat.
Wykonanie mini serniczków na zimno z mango i granatem
Herbatniki blendujemy na drobne kawałeczki lub kruszymy ręcznie. Następnie wsypujemy je na dno słoiczków. Jogurt grecki przelewamy do miski. Dodajemy aromat waniliowy i syrop z agawy. Żelatynę rozrabiamy w odrobinie wrzątku. Żeby jogurt nam się nie zważył po wlaniu gorącej żelatyny, to w pierwszej kolejności ze dwie łyżki jogurtu wlewamy do żelatyny aby wyrównać temperaturę. Po wymieszaniu przelewamy żelatynę do miski z jogurtem. Gotową masę sernikową nakładamy na herbatniki, tak aby od góry pozostawić trochę miejsca na mango. Mini serniczki na zimno najlepiej jest przygotować wieczorem i wstawić je na całą noc do lodówki. Rano będą już gotowe. Na samą górę nakładamy pogniecione widelcem mango i posypujemy kilkoma ziarenkami granatu. Gotowe!
Smacznego!

Mini serniczki na zimno z mango i granatem