Herbatniki to takie ciastka, które mają naprawdę wiele zastosowań. Lubimy je chrupać jako przekąskę, lub zamoczyć w herbacie czy kawie. Herbatniki wykorzystujemy również do ciast i deserów np. jako spód. Ja najbardziej lubię herbatniki w czekoladzie, dlatego też postanowiłam je upiec samodzielnie w trochę zdrowszej wersji.
Do przygotowania pełnoziarnistych herbatników w czekoladzie potrzeba:
- 150 g masła,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Wykonanie pełnoziarnistych herbatników w czekoladzie
W misce ugniatamy na pulchną masę jajko z cukrem i masłem. Następnie wlewamy mleko i łączymy wszystko razem. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ugniatamy ciasto. Jeśli będzie za bardzo się kleiło, to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciasto dość cienko rozwałkowujemy na blacie i wykrajamy herbatniki. Ja swoje wycinałam nożem, a następnie dziurkowałam widelcem. Herbatniki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 C. Po upieczeniu herbatniki smarujemy czekoladą. Należy ją najpierw rozpuścić w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Pełnoziarniste herbatniki w czekoladzie na prawdę warto spróbować 🙂