Nieraz już wspominałam, że sernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam serniki pieczone, jak i na zimno. Tym razem zrobiłam pieczone mini serniczki z truskawkami. Na blogu znajdziecie również przepis na mini serniczki na zimno z mango i granatem. Do przygotowania pieczonych serniczków wykorzystałam papilotki do muffinek. Spód serniczków jest zrobiony z herbatników. Jeżeli nie macie truskawek, to na wierzch możecie położyć oczywiście każde inne owoce, które lubicie. Serniczki są bardzo dobre.
Do przygotowania mini serniczków z truskawkami potrzeba:
Masa twarogowa:
-
1 kg twarogu sernikowego,
-
2 jajka,
-
2/3 szklanki mleka,
-
1/2 szklanki cukru trzcinowego,
-
1 łyżeczka aromatu waniliowego,
-
starta skórka z 1 cytryny.
Spód:
-
około 120 g herbatników,
-
50 g masła.
Wykonanie mini serniczków z truskawkami
Spód mini serniczków wykonany jest z herbatników. Jeżeli macie trochę czasu, to takie herbatniki możecie zrobić również samodzielnie np. z mojego przepisu na pełnoziarniste herbatniki. Herbatniki drobno kruszymy lub rozdrabniamy przy pomocy blendera. Masło roztapiamy i łączymy z herbatnikami. Następnie przekładamy je na dno papilotek na wysokość około 1 cm i uklepujemy. Przygotowanie masy sernikowej pójdzie bardzo szybko. Skórkę z cytryny ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Twaróg przekładamy do miski, a następnie dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy je dokładnie razem i przelewamy do papilotek. Zapełniamy je prawie do pełna, zostawiając drobny rancik. Serniczki pieczemy około 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C. Na upieczonych serniczkach układamy kawałki truskawek.
Smacznego!
Zrobiłam i mogę powiedzieć z czystym sercem, że jest genialny 🙂
Ale się cieszę ? ja też je uwielbiam ? Pozdrawiam ?