Szczerze mówiąc, to nie myślałam, że będę robić kiedyś pizzę z burakiem, a to dlatego, że za burakami nie przepadam. Kiedyś jednak całkiem przypadkiem jadłam taką pizzę w restauracji i naprawdę mi zasmakowała. Byłam wręcz zdziwiona, jej wspaniałym smakiem. Ten pieczony burak w smaku prawie, jak nie burak, roztopiony ser i świeża rukola okazały się wyśmienitym połączeniem. Dlatego postanowiłam zrobić pizzę z burakiem w domu. Muszę przyznać, że od tamtego czasu ta pizza jest moim częstym wyborem obiadowym.
Do przygotowania pizzy z burakiem i rukolą potrzeba:
Ciasto:
-
1 i 1/2 szklanki mąki,
-
25 g drożdży,
-
1/2 szklanki ciepłej wody,
-
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego,
-
1 i 1/2 łyżki oleju,
-
1/2 łyżeczki soli,
-
płaska łyżeczka oregano,
-
płaska łyżeczka słodkiej papryki,
-
1/2 płaskiej łyżeczki suszonej cebuli.
Farsz:
-
1 upieczony burak,
-
opakowanie sera mozzarella,
-
rukola,
-
3 łyżki oliwy z oliwek,
-
1 ząbek czosnku,
-
oregano.
Wykonanie pizzy z burakiem i rukolą
Pizzę z burakiem zaczynamy przygotowywać od upieczenia buraka. Najlepiej jest to zrobić wcześniej np. rano czy poprzedniego dnia wieczorem. Całego buraka zawijamy w folię lub papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około godzinę czasu. Następnie przygotowujemy ciasto na pizzę. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem i olejem. Dokładnie mieszamy i na chwilę odstawiamy, a w tym czasie do miski wrzucamy sypkie składniki, czyli mąkę z przyprawami. Kolejno wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15, 20 minut. W tym czasie kroimy czosnek w drobną kosteczkę lub wyciskamy go przez praskę i dodajemy do oliwy z oliwek. Następnie obieramy buraka i kroimy go w plastry. Tak samo kroimy ser mozzarella. Jeśli już ciasto wyrosło, to możemy formę do pieczenia wysmarować olejem, a następnie przełożyć do niej ciasto. Spód pizzy smarujemy po całości oliwą z czosnkiem. Na to układamy plastry buraka, posypujemy oregano i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Pieczemy około 8 minut i dokładamy plastry sera. Pieczemy jeszcze około 5 minut i wyciągamy pizzę. Na wierzch posypujemy ją świeżą rukolą i zajadamy. Spróbujcie zrobić taką inną pizzę, jest naprawdę przepyszna! 🙂
Pizzę piekłam na tarcie o średnicy: 30 cm
Smacznego!

Pizza z burakiem i rukolą.
Zawsze zamawiam w mojej ulubionej knajpie właśnie pizze z rukolą. Oby tak dalej 🙂
A z burakiem kiedyś próbowałaś?
Zawsze zamawiam w mojej ulubionej knajpie właśnie pizze z rukolą. Jest to moja ulubiona pizza.
Ja też bardzo polubiłam pizzę ze świeża rukolą. Wczoraj jadłam pizzę serową z rukolą, wyśmienita ?