Od jakiegoś czasu moją ulubioną pizzą stała się pizza 4 sery z rukolą. Zaraz po niej, a właściwie prawie, że na równi jest pizza z dynią. Jeżeli już coś takbardzo mi zasmakuje, to oczywiście konieczne jest dla mnie zrobienie swojej własnej domowej wersji. Tak właśnie powstała ta pizza 4 sery. Bardzo zasmakowało mi również połączenie pizzy z rukolą. Wtedy już nie dodaję na wierzch pizzy żadnego sosu, tylko świeże liście rukoli. Niebo w gębie. Jeżeli również lubicie pizzę serową, to koniecznie przetestujcie ten przepis. Obiecuję, że będziecie zadowoleni 🙂
Do przygotowania pizzy 4 sery z rukolą potrzeba:
Ciasto:
-
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (możecie użyć oczywiście innej mąki),
-
25 g drożdży,
-
1/2 szklanki ciepłej wody,
-
1 i 1/2 łyżki oleju,
-
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego,
-
1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
-
łyżeczka oregano,
-
1/2 płaskiej łyżeczki soli.
Sos pomidorowy do pizzy:
-
50 g przecieru pomidorowego czyli około 1/4 słoiczka,
-
3, 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietanki,
-
1 ząbek czosnku,
-
płaska łyżeczka oregano.
Farsz:
-
100 g sera wędzonego w kawałku np. radamer wędzony (dostępny w biedronce),
-
40 g sera camembert około 1/3 opakowania,
-
70 g sera feta około 1/4 opakowania,
-
opakowanie sera mozzarella,
-
oregano.
To są proporcje na zrobienie jednej pizzy o średnicy 30 cm. Nie będę ukrywać, że ja zawsze od razu robię podwójną porcję, aby wyszły dwie pizze 🙂
Wykonanie pizzy 4 sery z rukolą
Ciasto na pizzę
Pizzę zaczynamy przygotowywać od wyrobienia ciasta. Ten przepis jest naprawdę prosty i najlepiej mi wychodzi, a ciasto ładnie rośnie. Chyba, że za dużo eksperymentuję z mąkami, to wtedy bywa różnie. W kubku w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier trzcinowy i olej, a następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy najlepiej w ciepłe miejsce. Następnie w misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę z przyprawami. Kolejno dolewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto na pizzę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia, czyli około 20 minut.
Sos pomidorowy do pizzy
Do kubeczka przekładamy przecier pomidorowy i jogurt naturalny lub śmietankę. Dodajemy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę lub przeciśnięty przez praskę oraz oregano. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy.
Farsz
Ser wędzony w kawałku ucieramy na tarce o grubych oczkach. Ser feta oraz camembert kroimy w drobną kostkę. Ser mozzarella kroimy w plasterki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na tartę posmarowaną olejem. Na ciasto nakładamy wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Następnie posypujemy utartym serem wędzonym. Na to dajemy ser feta i camembert oraz przyprawiamy oregano. Pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy 7 min. Po tym czasie dokładamy na wierzch ser mozzarella i pieczemy jeszcze przez 5 min. Mozzarellę dokładam później, ponieważ gdybym piekła ją od samego początku, to tak by się roztopiła, że na koniec pieczenia nie było by jej widać.
Upieczoną pizzę posypuję świeżą rukolą.
Smacznego!
Polecam spróbować również pizzę z burakiem.

Pizza 4 sery z rukolą.