Dokładnie tak, jak w tytule! Pizza z dynią została przywieziona prosto z Australii, a tak naprawdę, to inspiracja na jej przepis. Podczas wyjazdu do Australii moi wspaniali przyjaciele, którzy zapewnili nam niezwykłą gościnę poczęstowali nas właśnie taką pizzą z dynią. Co najlepsze pizza była kupna i dostępna w jednym z dużych marketów. Wszyscy za nią jednak przepadliśmy, była wyjątkowa, nie wiem czy to dlatego, że to był nasz pierwszy posiłek w Australii 😀 Bynajmniej tak nam zasmakowała, że kupowaliśmy ją tam kilka razy. Po powrocie do domu wiedziałam, że muszę spróbować ją odtworzyć. Tak też zrobiłam i ta pizza wielokrotnie już gościła w mojej kuchni, w coraz to bardziej doprecyzowanej wersji. Nieskromnie nawet stwierdzę, że jest lepsza od oryginału 😀 Pizza z dynią, to bez wątpienia teraz moja ulubiona pizza.
Do przygotowania pizzy z dynią potrzeba:
Ciasto:
-
1 i 1/2 szklanki mąki (pizza pyszna jest na mące pszennej, jak i pełnoziarnistej),
-
25 g drożdży,
-
1/2 szklanki ciepłej wody,
-
1 i 1/2 łyżki oleju,
-
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego,
-
łyżeczka słodkiej papryki,
-
1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
-
łyżeczka oregano,
-
1/2 płaskiej łyżeczki soli.
Farsz:
-
2 garści liści świeżego szpinaku,
-
około 180 g upieczonej dyni (ja najczęściej używam 1/4 dyni piżmowej),
-
1/2 czerwonej papryki,
-
100 g sera feta,
-
125 g sera mozzarella (1 cała kulka),
-
przecier lub sos pomidorowy,
-
oregano do posypania pizzy,
-
2 garści świeżej rukoli (opcjonalnie).
Wykonanie pizzy z dynią
W pierwszej kolejności kroimy dynię w plastry, smarujemy z góry lekko olejem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut. Po wystygnięciu dyni obieramy ją ze skóry i kroimy w kostkę. Następnie przygotowujemy ciasto na pizzę. W kubku w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier trzcinowy i olej, a następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kolejno w misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę z przyprawami. Następnie dolewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto na pizzę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia, czyli około 20 minut. W tym czasie kroimy składniki na farsz. Wyrośnięte ciasto rozprowadzamy na wysmarowanej olejem formie. Na cieście rozsmarowujemy przecier lub sos pomidorowy. Następnie kładziemy liście szpinaku, pokrojoną w kostkę paprykę i upieczoną dynię oraz fetę. Całość posypujemy oregano i wstawiamy do rozgrzanego do 200C piekarnika na 7 min. Po tym czasie dokładamy do pizzy mozzarellę pokrojoną w plastry i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Gotową pizzę podajemy z sosem pomidorowym lub świeżą rukolą. Ja uwielbiam ją w obu wersjach.
Średnica mojej tarty do pieczenia to 30 cm.
Smacznego!
Z dyni można zrobić naprawdę wiele pyszności na słodko, jak i na słono. Najczęściej jednak bazą jest puree z dyni.
Spróbujcie również mojej pysznej pizzy z burakiem i rukolą.
Najlepsza!!!!!
Potwierdzam!!! Moja ulubiona!!! Mogłabym jeść codziennie na obiad!!! 😀
Nigdy nie jadłam takiej pizzy zwłaszcza z kawałkami dyni 🙂 Brzmi super, muze kiedyś wypróbować 🙂
Polecam 🙂 ta pizza jest naprawdę bardzo dobra 🙂 Warto skorzystać z przepisu teraz jak jest sezon dyniowy 🙂 Pozdrawiam