Kilka dni temu zrobiłam przepyszne placki z dyni z powidłami wiśniowymi. Zrobiłam je z puree dyniowego. W ostatnim wpisie możecie sprawdzić jak zrobić puree z dyni? Mnie takie placki najbardziej pasują na drugie śniadanie. Dobre są na ciepło jak i na zimno. Możemy je zjeść same lub posmarować powidłami czy konfiturą. Ja zrobiłam w zapasie trochę puree dyniowego, które zamroziłam w zamrażarce i dzięki temu będę mogła takie placki robić jeszcze jak sezon dyniowy już się zakończy.
Do przygotowania placków z dyni z powidłami wiśniowymi potrzeba:
-
1 szklanka puree z dyni,
-
2 jajka,
-
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
-
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego,
-
2 łyżki syropu z agawy,
-
szczypta soli,
-
konfitura wiśniowa (do polania placków).
Wykonanie placków z dyni z powidłami wiśniowymi
Do naczynia wbijamy jajka, wlewamy olej kokosowy i syrop z agawy. Dodajemy puree z dyni i wszystkie składniki łączymy razem. Następnie wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Ponownie wszystko razem mieszamy. Formujemy placki na rozgrzanej patelni i smażymy aż zarumienią się z obu stron. Placki możemy jeść same lub posmarowane powidłami. Są pyszne 🙂
Smacznego!
Zapraszam Was również do mojego wcześniejszego przepisu na placki z dyni.