Najprostsze przepisy zazwyczaj są najbardziej rozchwytywane. Jednym z nich są zwyczajne jogurtowe racuchy z jabłkami. Składniki na takie racuchy na pewno macie w domu. Szybkie przygotowanie ciasta, trochę smażenia i gotowe. Nadadzą się na drugie śniadanie, jak i na obiad. Oczywiście ile kucharek tyle przepisów. Ja zapraszam do mojej wersji. Przepis znajdziecie poniżej. Mam również dla Was alternatywę na placki owsiane z jabłkiem i cynamonem.
Do przygotowania jogurtowych racuchów z jabłkami potrzeba:
-
2 jajka,
-
2 łyżki syropu z agawy,
-
mały jogurt naturalny (około 200g.),
-
łyżeczka cynamonu,
-
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
-
szczypta soli,
-
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
-
2 jabłka,
-
olej do smażenia racuchów.
Wykonanie jogurtowych racuchów z jabłkami
Przygotowanie racuchów z jabłkami jest bardzo proste i szybkie. Do naczynia wbijamy jajka, wlewamy jogurt i syrop z agawy. Dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli. Łączymy razem wszystkie składniki. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Tak przygotowane jabłka mieszamy razem z ciastem. Na rozgrzanej patelni formujemy nie za duże racuchy, dzięki sodzie oczyszczonej na pewno urosną.
Z tej porcji wyszło mi około 13 racuchów.
Smacznego!

Jogurtowe racuchy z jabłkami.

Frendship is sharing the calories 🙂