Placki z kurczakiem i warzywami bardzo dobrze sprawdzą się jako przekąska imprezowa, drugie śniadanie, czy podwieczorek. Możemy je przyrządzić tak naprawdę z tego co mamy w domu. Jeżeli wpadną do Was niezapowiedziani goście, to zapewne znajdziecie coś w lodówce, co można wrzucić do placków i przygotować szybką przekąskę. Pokroić trochę warzyw w drobne kawałki, dodać pierś z kurczaka i danie jest już prawie gotowe. Placki z kurczakiem i warzywami pierwszy raz jadłam na babskiej imprezie u mojej koleżanki. Były pyszne, dlatego postanowiłam zrobić je w domu, w swojej własnej wersji. Placków wyszło naprawdę sporo.
Do przygotowania placków z kurczakiem i warzywami potrzeba:
-
1 szklanka mąki pszennej,
-
1 szklanka mleka,
-
3 jajka,
-
200 g piersi z kurczaka,
-
1 czerwona papryka,
-
4 łyżki kukurydzy z puszki,
-
4 łyżki płatków pomidorów suszonych,
-
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
-
sól i pieprz,
-
masło klarowane do smażenia.
Wykonanie placków z kurczakiem i warzywami
Przygotowanie placków z kurczakiem i warzywami nie zajmie nam zbyt dużo czasu. W pierwszej kolejności kroimy na drobną kostkę pierś z kurczaka i paprykę. Pokrojone składniki wsypujemy do naczynia. Następnie dodajemy kukurydzę, suszone pomidory i resztę przypraw. Do kurczaka z warzywami wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy placki na rozgrzanej patelni. Placki z kurczakiem i warzywami są pyszne na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakują również polane dipem. Przepis na przykładowy dip znajdziecie we wpisie warzywne kolorowe spring rolls.
Smacznego!
Jak ładnie zarumienione! Mi takie nie wychodzą : (
; )
Dziękuję 🙂