Warzywne kolorowe spring rolls są świetne jako przekąska lub dodatek do głównego dania. Dzięki świeżym warzywom są chrupiące i kolorowe. Bardzo dobrze smakują samodzielnie, jak i moczone w dipie.
Do przygotowania warzywnych spring rolls potrzeba:
- papier ryżowy,
- marchew,
- seler,
- ogórek szklarniowy,
- szczypior,
- rzodkiew,
- papryka czerwona,
- papryka żółta,
- kiełki.
Do przygotowania dipu do warzywnych spring rolls potrzeba:
- jogurt grecki,
- przyprawy: sól, pieprz, czubryca zielona, suszone pomidory i papryka słodka.
Wykonanie warzywnych spring rolls
Wszystkie warzywa należy pokroić na cienkie paski. Papier ryżowy namaczamy wodą aż zmięknie i zrobi się przezroczysty. Następnie nakładamy wszystkie rodzaje warzyw i zawijamy placek w rulonik, tak aby warzywa nie wypadły. Najlepiej układać je na talerzu, tak aby się nawzajem nie dotykały, ponieważ lubią się do siebie przyklejać.
Wykonanie dipu do warzywnych spring rolls
Do jogurtu greckiego wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Warzywne spring rolls będą świetną przekąską i ozdobą naszego stołu. Na pewno będą miały powodzenie wśród gości 🙂