Spring rolls z kurczakiem i warzywami to szybka i smaczna przekąska. Idealnie nadają się jako imprezowa przystawka lub przekąska w ciągu dnia. Polecam również wypróbować je w wersji warzywnej, którą znajdziecie we wpisie warzywne kolorowe spring rolls. Jest tam również przepis na dip do spring rolls.
Do przygotowania spring rolls z kurczakiem i warzywami potrzeba:
- papier ryżowy,
- pierś z kurczaka (około 100g powinno wystarczyć na 6 sztuk spring rolls),
- marchew,
- ogórek szklarniowy,
- papryka czerwona.
Wykonanie spring rolls z kurczakiem i warzywami
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy ulubionymi przyprawami i podsmażamy na patelni. Marchew, ogórek i paprykę kroimy na wąskie paski. Papier ryżowy kładziemy na talerzu i namaczamy go lekko wodą, tak aby zmiękł i zrobił się przezroczysty. Na środku układamy pokrojone warzywa i kawałki kurczaka. Delikatnie zawijamy papier ryżowy w rulonik i gotowe. Układając spring rolls na talerzu najlepiej jest zostawić między nimi małą przerwę aby się do siebie nie przykleiły.
Smacznego!

Spring rolls z kurczakiem i warzywami.
Wyglądają super. Nigdy nie jadłam “surowego” papieru ryżowego. Czy można takie rollsy zostawić na dłużej czy papier powraca do swojej pierwotnej konsystencji czyli robi sie bardzo twardy?
Dziękuję 🙂 Spring rollsy które robiłam zawsze były zjadane w trybie natychmiastowym, świeże najlepsze:) Miękki papier ryżowy już nie stwardnieje ale może się trochę wysuszyć, tak jak ugotowany makaron zostawiony bez zamknięcia. Rollsy lubią się przyklejać do siebie nawzajem i do tego na czym leżą. Może tak być, że po dłuższym czasie leżenia za bardzo polubią się z talerzem.
Przekonałaś mnie 🙂 na pewno zrobię. Może masz jakiś sprawdzony przepis na sos?
Cieszę się bardzo i mam nadzieję, że będą Ci smakować 🙂 Mój ulubiony sos który robię najczęściej, to sos z jogurtu greckiego z przyprawami. Jest prosty, szybki i dobry. Jeden z moich ulubionych umieściłam w tym wpisie https://marciatime.pl/warzywne-kolorowe-spring-rolls/