Spring rolls z kurczakiem i warzywami to szybka i smaczna przekąska. Idealnie nadają się jako imprezowa przystawka lub przekąska w ciągu dnia. Polecam również wypróbować je w wersji warzywnej, którą znajdziecie we wpisie warzywne kolorowe spring rolls. Jest tam również przepis na dip do spring rolls.
Do przygotowania spring rolls z kurczakiem i warzywami potrzeba:
- papier ryżowy,
- pierś z kurczaka (około 100g powinno wystarczyć na 6 sztuk spring rolls),
- marchew,
- ogórek szklarniowy,
- papryka czerwona.
Wykonanie spring rolls z kurczakiem i warzywami
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy ulubionymi przyprawami i podsmażamy na patelni. Marchew, ogórek i paprykę kroimy na wąskie paski. Papier ryżowy kładziemy na talerzu i namaczamy go lekko wodą, tak aby zmiękł i zrobił się przezroczysty. Na środku układamy pokrojone warzywa i kawałki kurczaka. Delikatnie zawijamy papier ryżowy w rulonik i gotowe. Układając spring rolls na talerzu najlepiej jest zostawić między nimi małą przerwę aby się do siebie nie przykleiły.
Smacznego!
Wyglądają super. Nigdy nie jadłam “surowego” papieru ryżowego. Czy można takie rollsy zostawić na dłużej czy papier powraca do swojej pierwotnej konsystencji czyli robi sie bardzo twardy?
Dziękuję 🙂 Spring rollsy które robiłam zawsze były zjadane w trybie natychmiastowym, świeże najlepsze:) Miękki papier ryżowy już nie stwardnieje ale może się trochę wysuszyć, tak jak ugotowany makaron zostawiony bez zamknięcia. Rollsy lubią się przyklejać do siebie nawzajem i do tego na czym leżą. Może tak być, że po dłuższym czasie leżenia za bardzo polubią się z talerzem.
Przekonałaś mnie 🙂 na pewno zrobię. Może masz jakiś sprawdzony przepis na sos?
Cieszę się bardzo i mam nadzieję, że będą Ci smakować 🙂 Mój ulubiony sos który robię najczęściej, to sos z jogurtu greckiego z przyprawami. Jest prosty, szybki i dobry. Jeden z moich ulubionych umieściłam w tym wpisie https://marciatime.pl/warzywne-kolorowe-spring-rolls/