Wprowadzając odpowiednie produkty do swojej diety, możemy obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Poniżej znajduje się lista sprawdzonych produktów, które pomogą w obniżeniu cholesterolu. Zapraszam również do przeczytania wpisu jak utrzymać poziom cholesterolu w normie?
Produkty obniżające cholesterol
1. Fasola i warzywa strączkowe – najszybciej działają i są jednymi z najtańszych naturalnych produktów zwalczających cholesterol. Jedząc jedną filiżankę fasoli dziennie możemy obniżyć poziom cholesterolu nawet do 20%. Tym działaniem charakteryzują się wszystkie rodzaje fasoli: czarna, kidney, navy, pinto, soja, soczewica, ciecierzyca, a nawet ta zwykła fasola z puszki.
2. Płatki owsiane i otręby – zawierają w sobie substancję beta glukan, która odpowiada za obniżenie cholesterolu. Badania wykazały, że przy wysokim poziomie cholesterolu 230 jednostek, miska płatków dziennie powinna go obniżyć. Natomiast jeśli poziom cholesterolu jest już niski, jedzenie płatków raczej nie da żadnego rezultatu.
3. Czosnek – zjedzenie 3 ząbków świeżego czosnku dziennie może obniżyć poziom cholesterolu średnio o 10%.
4. Cebula – jest jednym z nielicznych produktów, które podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL. Połowa surowej cebuli lub jej sok może podnieść poziom HDL średnio o 30%. Jeśli nie możemy zjeść aż pół surowej cebuli dziennie, to zjedzmy trochę mniej. Nawet niewielka ilość wpływa korzystnie na poziom HDL.
5. Łosoś i makrela – to tłuste ryby pełne kwasów tłuszczowych omega-3. Spożywanie tych ryb może podwyższyć poziom dobrego cholesterolu HDL.
6. Przyprawy – do potraw dodawaj dużo, szałwii, tymianku, rozmarynu i kminku. Duża zawartość przeciwutleniaczy w ziołach i przyprawach zapobiega toksycznym zmianom cholesterolu LDL, który przyczynia się do zapychania tętnic.
7. Oliwa z oliwek – obniża poziom złego cholesterolu LDL i utrzymuje w normie lub lekko podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL. Oliwa chroni tętnice przed zatykaniem.
8. Orzechy i migdały – posiadają dużo tłuszczu ale od 50 do 80% jest to tłuszcz jednonienasycony, który obniża poziom cholesterolu. Najlepiej spożywać kilka orzechów dziennie, które będą zamiennikiem innych źródeł tłuszczu i kalorii.
9. Awokado – posiada ten sam rodzaj tłuszczów jednonienasyconych co orzechy, migdały i oliwa. Awokado atakuje tylko zły cholesterol LDL. Chroni również tętnice przed utlenieniem, które powoduje, że cholesterol staje się niebezpieczny. Badania wykazały, że gdyby owoc ten został na stałe wprowadzony do diety osób chorych na serce, to ryzyko zawału obniżyło by się od 10 do 20%.
10. Witamina C i E – zawarte w owocach i warzywach m. in. w truskawkach, kiwi, pomarańczach, grejpfrutach, brokułach, brukselkach, kalafiorze i pomidorach. Witamina C oczyszcza tętnice ze szkodliwych substancji. Witamina C i E skutecznie hamują przemianę cholesterolu LDL, który uszkadza tętnice. Witaminy te mają działanie antyoksydacyjne i są skuteczne, ponieważ niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się, że cholesterol LDL staje się toksyczny i groźny.
11. Herbata – zawiera naturalne związki antyoksydacyjne flawonoidy, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki przyczyniające się do zatykania tętnic. Wypicie dwóch lub trzech filiżanek zielonej lub czarnej herbaty dziennie powinno mieć korzystny wpływ na poziom cholesterolu.
12. Jabłko – w swoim składzie posiada dużo rozpuszczalnego błonnika o nazwie pektyna, który może mieć pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu.
13. Marchewka – pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i zwiększyć poziom dobrego HDL. W jej składzie jest sporo rozpuszczalnego błonnika, w tym również pektyn. Spożywając kilka marchewek dziennie możemy obniżyć poziom cholesterolu aż o 20%.
14. Olej z nasion winogron – dodany do potraw może przyczynić się do podwyższenia poziomu dobrego cholesterolu HDL.
Pamiętajmy, że każdy jest inny i różne produkty na różne osoby mogą inaczej działać. Najlepiej eksperymentować i sprawdzać wiele pokarmów aż znajdziemy najlepszą drogę dla siebie. Starajmy się stosować urozmaiconą dietę. Jest dużo produktów, które mają właściwości obniżające cholesterol.