Płatki owsiane są źródłem witamin i składników mineralnych. Mają wiele wspaniałych właściwości. Coraz częściej są wykorzystywane w różnych przepisach. Zjedzone z rana dostarczą nam wiele energii, a ciepła owsianka świetnie rozgrzeje. Idealnie nadają się na śniadanie na słodko z owocami, na wodzie lub mleku. Możemy z nich zrobić ciasta, muffinki, batony, placki i wiele innych. Są tanie, ogólnodostępne i zdrowe.
Płatki owsiane – właściwości:
- zawierają węglowodany, które mają złożoną strukturę, dzięki której uwalniają energię stopniowo i powoli w odróżnieniu od gotowych słodkich płatków śniadaniowych,
- dostarczają do organizmu błonnik pokarmowy, dzięki któremu dłużej czujemy się najedzeni,
- korzystnie wpływają na układ pokarmowy i wspomagają proces trawienia,
- pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi,
- zawierają witaminę B, która wspomaga pamięć i koncentrację oraz łagodzi nerwy i napięcie,
- posiadają witaminę E, która wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych i ochrania komórki przed utleniaczami,
- płatki owsiane dostarczają nam siły i ułatwiają myślenie,
- są źródłem białka roślinnego i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które bronią układ krążenia przed chorobami,
- dostarczają do organizmu żelazo, które zapobiega anemii,
- zawierają magnez, który wspomaga układ nerwowy,
- cynk wzmacnia włosy i paznokcie oraz chroni przed problemami skórnymi,
- dostarczają potas, który wspomaga mięśnie,
- obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- płatki owsiane mają mało kalorii, są więc doskonałe dla osób, które się odchudzają i dbają o figurę. 60 g płatków owsianych, to niecałe 230 kcal (to taka moja porcja śniadaniowa),
- wspomagają pracę jelit.
Rodzaje płatków owsianych
Na rynku dostępne są płatki owsiane błyskawiczne, górskie i zwykłe. Różnica między tymi płatkami polega na stopniu ich przetworzeniu, co wpływa na wartość indeksu glikemicznego.
Płatki owsiane błyskawiczne – otrzymuje się w wyniku krojenia całych płatków i poddaje się je obróbce technologicznej. Ten rodzaj płatków jest najbardziej przetworzony i ma trochę większe IG, co z kolei wpływa na szybszy wzrost cukru we krwi po ich spożyciu. Są za to najbardziej lekkostrawne.
Płatki owsiane górskie – są w mniejszym stopniu przetworzone od błyskawicznych. Są również trochę cieńsze od płatków zwykłych, dzięki czemu szybciej je można ugotować.
Płatki owsiane zwykłe – są najmniej przetworzone ale za to i najtwardsze. Dzięki mniejszej obróbce posiadają większe wartości odżywcze.
Moje propozycje z płatkami owsianymi na śniadanie:
placki owsiane z jabłkiem i cynamonem
Coś słodkiego na deser:
owsiane muffinki z jabłkiem i cynamonem
Z płatków owsianych można zrobić naprawdę dużo ciekawych przepisów.