Czy jest ktoś, kto nie lubi muffinków? Jest tyle wersji i przepisów muffinek, że chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Można kombinować do woli, a nawet zrobić ich zdrowsze wersje. Poniżej prezentuję jedną z moich ulubionych wersji.
Do przygotowania owsianych muffinków potrzeba:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2,5 łyżki miodu,
- 2 średnie jabłka.
Wykonanie owsianych muffinków
W jednej misce łączymy płatki owsiane z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy miód. W drugiej misce łączymy mleko, oliwę i jajko. Po wymieszaniu przelewamy płynne składniki do drugiej miski ze składnikami suchymi. Wszystko dokładnie razem mieszamy. Ostatnim krokiem będzie pokrojenie jabłka na małe kawałki lub utarcie na tarce i dodanie go do powstałej masy. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy do foremek. Foremki zapełniamy do około 3/4 ich pojemności. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika z temperaturą 180 C i pieczemy około 20 minut.
Smacznego!
Uwaga, bo muffinki lubią szybko znikać.
Polecam również wypróbować muffinki dyniowe z kawałkami czekolady.
You are so cool! I do not suppose I’ve truly read through something like that before. So good to find somebody with some original thoughts on this topic. Seriously.. many thanks for starting this up. This website is one thing that’s needed on the internet, someone with a little originality!|
Thank you, It’s very nice 🙂
Mniam, to coś dla mnie!
🙂