Gorzka czekolada jest najzdrowsza ze wszystkich czekolad, jej właściwości mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Należy oczywiście zachować pewien umiar w jedzeniu. Zaleca się spożywać 1, 2 kostki dziennie. Gorzka czekolada dobrze smakuje, a podana z kawą lub zieloną herbatą w pięknie nasłonecznionym ogrodzie, tarasie czy balkonie sprawi nam niezwykłą przyjemność i poprawi nastrój. Jej wspaniałe właściwości zostały potwierdzone naukowo.
Zalety gorzkiej czekolady:
- dodaje energii i zwiększa czujność,
- przeciwdziała depresji, po zjedzeniu czekolady wydziela się tak zwany hormon szczęścia (serotonina),
- gorzka czekolada w swoim składzie zawiera: fosfor, cynk, żelazo, potas i wapń, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie,
- może pomóc nam schudnąć, powoduje uczucie sytości i spowalnia proces trawienia dzięki czemu później odczujemy głód i zjemy około 15 % kalorii mniej,
- wpływa na opóźnienie procesu starzenia organizmu dzięki zawartym w niej antyoksydantom,
- gorzka czekolada obniża ryzyko wystąpienia zawału serca,
- obniża ryzyku wystąpienia udaru mózgu,
- zawiera sporo magnezu, który wpływa na prawidłową pracę mięśni i wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,
- gorzka czekolada ma pozytywny wpływ na naszą pamięć, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i hamuje rozwój demencji,
- poprawia koncentrację dzięki zawartej pirazynie, często gdy nie możemy się skupić, to intuicyjnie sięgamy po coś słodkiego,
- koi podrażnienia gardła i przyczynia się do likwidacji kaszlu,
- czekolada gorzka obniża cholesterol,
- ma niski indeks glikemiczny,
- ma działanie przeciwrakowe dzięki zawartym w niej związkom flawonowym,
- chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Jak wybrać najlepszą gorzką czekoladę?
Przy zakupie gorzkiej czekolady musimy zwrócić uwagę na procentową zawartość w niej kakaowca. Wybierajmy takie, które mają w swoim składzie ponad 70% kakao. Zwróćmy również uwagę, czy w składzie gorzkiej czekolady nie ma syropu glukozowo-fruktozowego, który ma bardziej szkodliwe działanie od cukru, powoduje otyłość i cukrzycę.
Jakiś czas temu na szlaku przekonywano mnie do gorzkiej czekolady.. no i chyba czas zacząć : )
PS: Pomysłowe zdjęcia!
W takim razie może kolejnym razem jak będziesz na szlaku, to pod ręką będzie przekąska w postaci gorzkiej czekolady 🙂
P.S. Dziękuję 🙂