Sezon na truskawki dobiega końca. Dlatego jeszcze na ostatnią chwilę postanowiłam zrobić muffinki z truskawkami. Póki truskawki jeszcze są dostępne, to staram się je w pełni wykorzystać do różnych przepisów, w końcu mrożone to już nie to samo.
Do przygotowania muffinek z truskawkami potrzeba:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 1 i 1/2 małego jogurtu naturalnego,
- 1/2 kg truskawek (tyle ja dałam ale proponuję dać ich jednak trochę mniej. Truskawki są dość ciężkie, przez co moje muffinki trochę się zapadły).
Wykonanie muffinek z truskawkami
Najprostszą metodą zrobienia ciasta do muffinek jest połączenie w jednej misce wszystkich suchych składników, a w drugiej mokrych. Następnie wymieszane składniki mokre wlewamy do miski z suchymi produktami. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojone na małe kawałki truskawki. Muffinki z truskawkami pieczemy około 20 min w temperaturze 180 C. Foremki zapełniamy w około 2/3 ich pojemności ciastem muffinkowym. Gotowe muffinki udekorowałam na górze pokrojonymi truskawkami.
Smacznego!
Muffinki z truskawkami to przepis raczej sezonowy, więc trzeba szybko go spróbować zanim znikną ze sklepów truskawki.