Obok lodów straciatella nie potrafię przejść obojętnie. Uwielbiam ten smak drobnych kawałków czekolady. Zastanawiałam się czy uda mi się zrobić domowe lody straciatella, takie jak te w prawdziwych lodziarniach. Udało się! Ja nie widzę różnicy, a co najlepsze, kiedy mam na nie ochotę wystarczy, że sięgnę do lodówki. Polecam również spróbować lodów wegańskich czekoladowo – orzechowych i truskawkowych.
Do przygotowania domowych lodów straciatella z czekoladową granolą potrzeba:
- 1 duży jogurt grecki (400g),
- 1 tabliczka czekolady mlecznej,
- 1 laska wanilii,
- 2 i 1/2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki czekoladowej granoli (przepis znajdziecie we wpisie domowa granola czekoladowa z orzechami).
Wykonanie domowych lodów straciatella z czekoladową granolą
Jogurt grecki przekładamy do naczynia. Dodajemy do niego ziarenka z laski wanilii i 2 łyżki miodu. Czekoladę mleczną kroimy na drobne kawałeczki i wrzucamy do reszty masy. Całość dokładnie mieszamy. Lody postanowiłam tym razem nałożyć do foremek od muffinków. Na dno foremek nasypujemy trochę czekoladowej granoli. Aby granola się nie kruszyła przy wyciąganiu i jedzeniu lodów, można ją wymieszać z 1/2 łyżki miodu. Dzięki temu granola lepiej się sklei. Następnie nalewamy masę lodową i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.
Z tych proporcji wyszło mi 7 lodów straciatella.
Smacznego!
Domowe lody straciatella z czekoladową granolą, to niebo w gębie.
Jadłam te lody, rzeczywiście są pyszne.
Cieszę się, że smakowały 🙂
Wow! Nigdy bym na to nie wpadła! A zdjęcia są tak apetyczne, że nie można się powstrzymać..! Tylko gdzie ja kupię w pobliżu laskę wanilii.. ?
W takim razie mam nadzieję, że wypróbujesz ten przepis 🙂 Laskę wanilii to najłatwiej jest kupić w lidlu 🙂