Sałatka z awokado i mozzarellą to świetna propozycja na początek dnia. Awokado na śniadanie to bardzo dobry pomysł. Ten owoc zawiera całe mnóstwo wartościowych składników i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. A więcej na ten temat możecie przeczytać we wpisie dlaczego warto jeść awokado? Jeżeli preferujecie śniadania białkowo–tłuszczowe, to warto spróbować tej sałatki.
Do przygotowania 2 porcji sałatki z awokado i mozzarellą potrzeba:
- awokado,
- kulki mozzarelli (125g),
- 2 pomidory,
- 2 liście sałaty lodowej,
- 1 łyżka nasion słonecznika,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.
Wykonanie sałatki z awokado i mozzarellą
Pomidory i awokado kroimy w kostkę. Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy kulki z mozzarelli, nasiona słonecznika, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość doprawiamy przyprawami i mieszamy. Sałatka gotowa.
Smacznego!
Sałatka z awokado i mozzarellą dla mnie jest w sam raz na śniadanie ale równie dobra będzie na posiłek w ciągu dnia.