Szakszuka to inaczej sadzone jajka w pomidorach. To taka podstawowa baza, bo oczywiście możemy dodać całą masę innych warzyw, czy nawet mięsa. Szakszuka, to fajna odmiana dla tradycyjnych jajek czy jajecznicy. Po pokrojeniu składników i wrzuceniu ich na patelnię, danie robi się samo. Mnie najbardziej odpowiada na śniadanie ale oczywiście możemy ją zjeść o każdej innej porze dnia, a nawet wziąć ze sobą na wynos.
Do przygotowania dwóch porcji szakszuki potrzeba:
-
4 jajka,
-
1 duża cebula,
-
1 ząbek czosnku,
-
4 pomidory,
-
kilka listków świeżej bazylii,
-
przyprawy: oregano, sól i pieprz,
-
oliwa z oliwek do smażenia.
Wykonanie szakszuki
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy czosnek oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Pomidory parzymy we wrzątku przez kilka minut aby ściągnąć z nich skórkę. Obrane kroimy w kostkę. Do lekko podsmażonej cebuli z czosnkiem dorzucamy pomidory oraz przyprawy. Smażymy dalej około 5 minut. Następnie na wierzch wbijamy całe jajka, które posypujemy pieprzem i solą. Smażymy jeszcze przez kilka minut aż jajka się zetną, a woda z pomidorów odparuje. Na sam koniec przed podaniem kładziemy na wierzch kilka listków świeżej bazylii. Szakszuka gotowa.
Smacznego!

Szakszuka – jajka w pomidorach.
Mniam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
Dziękuję 🙂