fbpx

Owsianka z bananem i migdałami – przepis na śniadanie

Owsianka-z-bananem-i-migdalami

Owsianki są ze mną już od dawna. Próbowałam je już chyba w każdej postaci: na mleku z figami i migdałami, na wodzie z gruszką, a także na mleku i wodzie jednocześnie oraz pieczoną z bananem lub pieczoną z czekoladą. Uwielbiam również owsiankę z jabłkiem i z bananem i wciąż mam nowe pomysły na następne owsianki. Zmieniając czasem niewiele, okazuje się całkiem sporo dla naszego podniebienia. Różnego rodzaju dodatki np. żurawina, słonecznik, dynia czy daktyle całkowicie mogą zmienić smak z pozoru zwykłej dla nas owsianki. Uważam, że każdy znajdzie coś dla siebie. Choć jeszcze całkiem sporo jest takich osób, które zarzekają się, że nie lubią, że ble ohydna i jak to można jeść, to z czasem i one do owsianki się uśmiechają. I na swojej drodze już takie osoby nie raz spotkałam. Owsianka absolutnie nie, ja nie lubię, nigdy nie zjem, a tu po jakimś czasie tak ukradkiem podjadają owsianeczkę i co najlepsze samych ich to dziwi. Zajadają najpierw tak nie pewnie, lekko w skryciu, żeby nikt nie widział, z czasem jednak coraz śmielej 🙂 I bardzo mnie to cieszy, bo jednak się potwierdza, że każdy może trafić na swoją ulubioną owsiankę. Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Już kiedyś o tym pisałam. Zajrzyjcie do tego wpisu. Poniżej zamieszczam moją ulubioną ostatnio owsiankę. Odkąd polubiłam się z mlekiem roślinnym, to i moja owsianka lekko zmieniła skład.

Owsianka-z-bananem

Do przygotowania dwóch porcji owsianki z bananem i migdałami potrzeba:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (około 70 g),

  • 1 szklanka mleka migdałowego,

  • 1 szklanka wody,

  • cynamon (na czubku łyżeczki),

  • 2 banany,

  • migdały do posypania owsianki,

  • żurawina.

Wykonanie owsianki z bananem i migdałami

Do garnuszka wlewamy wodę z mlekiem migdałowym oraz wsypujemy cynamon i podgrzewamy. Chwilę przed zagotowaniem, zanim jeszcze zacznie kipieć wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy około 2, 3 minut. Jeżeli po wyłączeniu gazu owsianka będzie dla nas zbyt płynna, to należy ją pozostawić jeszcze na około 2 minuty. W tym czasie owsianka lekko napęcznieje i zbędny płyn się wchłonie. W dwóch miseczkach rozgniatamy widelcem po połowie banana, wsypujemy żurawinę i wlewamy owsiankę. Na wierzch układamy resztę bananów pokrojonych w plastry oraz obsypujemy migdałami.

Owsianka - przepis na sniadanie

Owsianka-z-bananem-i-migdalami

Owsianka z bananem i migdałami – przepis na śniadanie.

Smacznego!

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne