Owsianki są ze mną już od dawna. Próbowałam je już chyba w każdej postaci: na mleku z figami i migdałami, na wodzie z gruszką, a także na mleku i wodzie jednocześnie oraz pieczoną z bananem lub pieczoną z czekoladą. Uwielbiam również owsiankę z jabłkiem i z bananem i wciąż mam nowe pomysły na następne owsianki. Zmieniając czasem niewiele, okazuje się całkiem sporo dla naszego podniebienia. Różnego rodzaju dodatki np. żurawina, słonecznik, dynia czy daktyle całkowicie mogą zmienić smak z pozoru zwykłej dla nas owsianki. Uważam, że każdy znajdzie coś dla siebie. Choć jeszcze całkiem sporo jest takich osób, które zarzekają się, że nie lubią, że ble ohydna i jak to można jeść, to z czasem i one do owsianki się uśmiechają. I na swojej drodze już takie osoby nie raz spotkałam. Owsianka absolutnie nie, ja nie lubię, nigdy nie zjem, a tu po jakimś czasie tak ukradkiem podjadają owsianeczkę i co najlepsze samych ich to dziwi. Zajadają najpierw tak nie pewnie, lekko w skryciu, żeby nikt nie widział, z czasem jednak coraz śmielej 🙂 I bardzo mnie to cieszy, bo jednak się potwierdza, że każdy może trafić na swoją ulubioną owsiankę. Dlaczego warto jeść płatki owsiane? Już kiedyś o tym pisałam. Zajrzyjcie do tego wpisu. Poniżej zamieszczam moją ulubioną ostatnio owsiankę. Odkąd polubiłam się z mlekiem roślinnym, to i moja owsianka lekko zmieniła skład.
Do przygotowania dwóch porcji owsianki z bananem i migdałami potrzeba:
-
3/4 szklanki płatków owsianych górskich (około 70 g),
-
1 szklanka mleka migdałowego,
-
1 szklanka wody,
-
cynamon (na czubku łyżeczki),
-
2 banany,
-
migdały do posypania owsianki,
-
żurawina.
Wykonanie owsianki z bananem i migdałami
Do garnuszka wlewamy wodę z mlekiem migdałowym oraz wsypujemy cynamon i podgrzewamy. Chwilę przed zagotowaniem, zanim jeszcze zacznie kipieć wsypujemy płatki owsiane. Gotujemy około 2, 3 minut. Jeżeli po wyłączeniu gazu owsianka będzie dla nas zbyt płynna, to należy ją pozostawić jeszcze na około 2 minuty. W tym czasie owsianka lekko napęcznieje i zbędny płyn się wchłonie. W dwóch miseczkach rozgniatamy widelcem po połowie banana, wsypujemy żurawinę i wlewamy owsiankę. Na wierzch układamy resztę bananów pokrojonych w plastry oraz obsypujemy migdałami.

Owsianka z bananem i migdałami – przepis na śniadanie.
Smacznego!