Płatki owsiane z jabłkiem to owsianka, którą najczęściej jem na śniadanie. Smakuje bardzo dobrze, a przygotowanie jest szybkie i proste. Kiedyś owsianka kojarzyła mi się z jakimś nudnym, nijakim smakiem. Jeśli już zdecydowałam się ją zjeść, to tylko na mleku. W końcu jednak nadszedł taki moment i stwierdziłam, że owsianka nie jest nudna, ma różne smaki, nie musi być na mleku i może być pyszna.
Do przygotowania owsianki z jabłkiem potrzeba:
- 3/4 szklanki płatków owsianych (około 60 g),
- 1 szklanka wody,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu,
- słonecznik,
- żurawina.
Wykonanie owsianki z jabłkiem
Płatki owsiane wsypuję do garnuszka i zalewam szklanką zimnej przegotowanej wody. Zostawiam pod przykryciem. Tę czynność wykonuję dzień wcześniej przed pójściem spać. Dzięki temu rano nie tracę czasu na zastanawianie się, co zjeść na śniadanie. Rano płatki owsiane są namoczone i miękkie ze zwiększoną objętością. Na tarce ścieram jabłko. Do owsianki dodaję wszystkie składniki i mieszam. Wstawiam na mały ogień i lekko podgrzewam owsiankę do temperatury, jaka mi odpowiada. Nie ma już potrzeby owsianki gotować. Całonocne moczenie płatków sprawia, że są one już miękkie. Taka ciepła owsianka doda energii i bardzo dobrze rozgrzeje na resztę dnia.
Smacznego 🙂
Jeżeli mamy ochotę na konkretne osłodzenie naszego dnia to zapraszam na owsiankę z bananem i figą. Dodając kilka dodatkowych składników do owsianki z jabłkiem, możemy zrobić pyszne placki owsiane z jabłkiem i cynamonem.
Rezygnacja z mleka na rzecz wody, to bardzo dobry sposób na odjęcie kalorii! 🙂
Tak dokładnie 🙂
Oj uwielbiam! Ja bym tylko cynamon zamieniła z kokosem;)
Niestety nie lubię kokosu 🙂 dlatego staram sią unikać 🙂