Owsianka na mleku z figami i migdałami to kolejna propozycja śniadaniowa. Owsianka na mleku na pewno jest bardziej sycąca od tej przygotowanej na wodzie i zapewne bardziej będzie smakować większej ilości osób. Warto jednak sobie urozmaicać i raz zjeść owsiankę na mleku, a raz na wodzie. A jeżeli już mowa o tej przygotowanej na wodzie to polecam spróbować owsianki z bananem i figą. Słodka i dojrzała figa jest idealnym dodatkiem do owsianki.
Do przygotowania owsianki na mleku z figami i migdałami potrzeba:
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 1 i 1/4 szklanki mleka,
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 figi,
- garść żurawiny,
- garść migdałów.
Wykonanie owsianki na mleku z figami i migdałami
Podgrzewamy mleko, do którego w międzyczasie dodajemy miód i cynamon. Jak mleko zacznie się gotować, to wsypujemy płatki owsiane i gotujemy je maksymalnie do 5 minut. Do gotowej i wyłożonej na miseczkę owsianki dodajemy figi i posypujemy ją migdałami.
Czerwone i dojrzałe figi wprowadzą trochę koloru i życia w naszych jesiennych owsiankach.