Sezon dyniowy trwa w najlepsze i właśnie z tej okazji postanowiłam upiec ciasto dyniowe z migdałami. Jest przepyszne i idealnie poprawia nastrój w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. W zeszłym roku upiekłam z dyni „ala sernik”,który gorąco polecam spróbować, bo jest świetny. Przepis znajdziecie we wpisie ciasto dyniowe z nutą pomarańczy. A z dyni można zrobić naprawdę chyba wszystko zaczynając od ciast, muffinków, placków, zupach, kończąc na dekoracjach.
Do przygotowania ciasta dyniowego z migdałami potrzeba:
- 3 jajka,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 szklanki miąższu lub pure z dyni,
- migdały do posypania ciasta.
Wykonanie ciasta dyniowego z migdałami:
W misce ucieramy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy aromat migdałowy i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy, a na sam koniec dodajemy posiekany na drobno miąższ lub pure z dyni. Ciasto dyniowe przekładamy do wąskiej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami migdałów. Następnie wstawiamy do piekarnika na około 45 minut w temperaturze 180C.
Smacznego!

Ciasto dyniowe z migdałami
Macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto dyniowe?