Placki z dyni są świetnym rozwiązaniem w sam raz na drugie śniadanie. W dalszym ciągu korzystam z sezonu dyniowego i wypróbowuję kolejne przepisy. Te placki są lekkie i smakowite, trzeba uważać, bo chcą być jedzone jeden po drugim 🙂
Do przygotowania placków z dyni potrzeba:
- 1,5 szklanki pure z dyni około 200 g,
- 1 szklanka mąki żytniej około 100 g,
- 1 jajko,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Wykonanie placków z dyni
Nic prostszego, wszystkie składniki mieszany razem, a na sam koniec dodajemy mąkę. Patelnię leciutko smarujemy oliwą z oliwek i smażymy placki. Z tego przepisu wyszło mi 10 placków.
Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na ciasto dyniowe z nutą pomarańczy i zupę z dyni.
Smacznego!

Placki polałam syropem z agawy.
Macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na placki z dyni?
Przepis bierze udział w akcji