fbpx

Placki ziemniaczane z łososiem i sosem

 

Placki-ziemniaczane-z-łososiem

Dzisiaj przychodzę z przepysznym przepisem na placki ziemniaczane z łososiem i sosem. Ten przepis przywiozłam prosto z Wilna, gdzie byłam na wakacjach. A jak wyglądała moja podróż do Wilna, możecie przeczytać na przykład we wpisie: Co warto zobaczyć w Wilnie (część 1) oraz Co warto zobaczyć w Wilnie (część 2). Placki ziemniaczane nigdy nie były moim ulubionym daniem. Jednak to połączenie, które spróbowałam w Wilnie bardzo mi zasmakowało. Placki ziemniaczane, łosoś i przepyszny sos. Podsumowując ten smak był rewelacyjny i wszystko razem idealnie pasowało. Oczywiście zaraz po powrocie spróbowałam ten przepis odtworzyć w domu we własnej kuchni. Placki robiłam już kilka razy na obiad i bardzo polecam spróbować mojego przepisu, który jest poniżej:

Do przygotowania 4, 5 porcji placków ziemniaczanych z łososiem i sosem potrzeba:

Placki:

  • kg ziemniaków,

  • duża cebula,

  • ząbek czosnku,

  • 2 jajka,

  • 3 łyżki mąki (ja dałam owsianą),

  • sól i pieprz.

Sos:

  • kostka twarogu,

  • duży jogurt naturalny,

  • ogórek szklarniowy,

  • mały ząbek czosnku,

  • koper,

  • sól, pieprz i czosnek granulowany,

  • 200 g. łososia wędzonego.

Wykonanie placków ziemniaczanych z łososiem i sosem

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane zaczynamy przygotowywać od obrania i starcia na tarce o drobnych oczkach ziemniaków. Następnie odstawiamy je i w drobną kostkę kroimy cebulę wraz z czosnkiem. Ziemniaki jak postoją kilka minut, to zacznie oddzielać się od nich woda. Należy ją odlać i przełożyć ziemniaki do miski. Następnie dodać pokrojoną cebulę z czosnkiem, wbić jajka, wsypać mąkę i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni formujemy placki i smażymy. Podczas smażenia przygotowujemy sos do placków.

Sos

Do miski wykładamy kostkę twarogu i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy jogurt naturalny, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony na drobno koper, starty na tarce ogórek oraz sól, pieprz i czosnek granulowany. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W rezultacie otrzymamy bardzo fajny sos.

Na talerzu układamy placki ziemniaczane. Dekorujemy je wędzonym łososiem oraz polewamy sosikiem. Podsumowując ten przepis na placki, to rewelacyjny pomysł na pyszne danie obiadowe. Możecie go również przygotować na jakieś większe okazję.

Smacznego!

Jeżeli jesteście ciekawi ile takie danie obiadowe ma kcal, to przygotowałam dla Was wyliczenie w kalkulatorze. Wystarczy, że wejdziecie w ten kalkulator kalorii. Wyliczenie jest na całą porcję ale możecie, to zmienić.

Placki-ziemniaczane

Placki-zizmniaczane-z-sosem

Placki-ziemniaczane

Placki ziemniaczane z łososiem i sosem.


Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne