Ciasto dyniowe otwiera mój tegoroczny sezon dyniowy. Z mojej dyni pokaźnych rozmiarów myślę, że uda mi się upichcić kilka rzeczy. Na pierwszy ogień zdecydowałam się jednak zrobić ciasto dyniowe, które będzie orzeźwiające z aromatem pomarańczy. Drugim przepisem na mojej liście na pewno będzie zupa dyniowa, która już chodzi za mną od dawna.
Do przygotowania ciasta dyniowego potrzeba:
- 800 g dyni,
- 1 pomarańcza,
- jogurt naturalny 200 g,
- 4 jajka,
- 200 g mąki kukurydzianej,
- 100 g cukru trzcinowego,
- 2 łyżki miodu,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (około 5 łyżek),
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego.

Ciasto dyniowe wygląda jak sernik 🙂
Wykonanie ciasta dyniowego
Dynię pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Zetrzeć skórkę z całej pomarańczy i wycisnąć sok, a następnie dodać do dyni. Całość dusić na małym ogniu aż dynia zmięknie. W między czasie, jeśli będzie potrzeba, to dobrze jest dolać odrobinę wody, żeby dyni nie przypalić. Do miękkiej dyni wlewamy oliwę z oliwek, ekstrakt waniliowy i pomarańczowy. Lekko przestudzoną mieszankę należy zmiksować na miękką masę. W drugim naczyniu ubijamy białko na sztywną pianę. Do dyni wlewamy jogurt naturalny, żółtka, miód i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i następnie wsypujemy mąkę. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto wystygnie, wstawiamy je do lodówki. Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Sezon dyniowy uważam za otwarty 🙂

Zawsze znajdzie się jakiś nieproszony gość.

Dynia pochodzi prosto z zaprzyjaźnionej ekologicznej uprawy
Wykorzystałam część tej dyni do zrobienia mojego ciasta dyniowego.
Z kolejnej części tej dyni przygotowałam zupę z dyni.
A czy Wy macie jakiś ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto dyniowe?
Przepis bierze udział w akcji
A na jaką blachę jest to ciacho?
Ja użyłam blachy o średnicy 29 cm 🙂