Muffinki dyniowe z kawałkami czekolady, to przepis zainspirowany jesienną aurą. Póki sezon dyniowy trwa w najlepsze warto go wypróbować. Muffinki dyniowe powstały dzięki wesołej dyni Gębusi, bo to właśnie z jej miąższu zostały zrobione.
Do przygotowania muffinków dyniowych z kawałkami czekolady potrzeba:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 1 szklanka mleka,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 jajka,
- 3 łyżki miodu,
- 3 szklanki puree lub miąższu z dyni,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Wykonanie muffinków dyniowych z kawałkami czekolady
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce łączymy składniki mokre: mleko, oliwę z oliwek, jajka i miód. Po wymieszaniu przelewamy mokre do miski z suchymi składnikami. Wszystko razem mieszamy i dokładamy puree lub miąższ z dyni. Ja wykorzystałam miąższ, tylko posiekałam go nożem na drobne kawałki. Gorzką czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i wsypujemy do powstałej masy. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję. Wlewamy do foremek zapełniając je w około 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy około 20 minut.
Smacznego!
Zapraszam również do spróbowania owsianych muffinków z jabłkiem i cynamonem.
Muffinki dyniowe z kawałkami czekolady na pewno umilą niejeden jesienny wieczór.