Muffinki na śniadanie, czy to możliwe? A jednak! Jeżeli szukacie czegoś ekstra na śniadanie, to polecam wypróbować ten przepis. Muffinki jajeczno – warzywne z pewnością będą miały powodzenie na śniadaniowym stole. Z jednej strony można pomyśleć, że to zwykła jajecznica, jednak tak nie jest. Muffinki w środku są lekko wilgotne, puszyste i wypełnione drobno pokrojonymi warzywami. Koniecznie trzeba je spróbować. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska w ciągu dnia. Bez problemu możemy je wsadzić do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Do przygotowania muffinek jajeczno – warzywnych potrzeba:
- 6 jajek,
- 1 papryka czerwona,
- 4 rzodkiewki,
- 4 łyżki kukurydzy z puszki,
- 4 łyżki groszku z puszki,
- około 10 łodyg szczypiorku,
- przyprawy: czubrica, sól i pieprz.
Z tych proporcji wyszło mi około 15 sztuk małych muffinków.
Wykonanie muffinek jajeczno – warzywnych
Do miski wsypujemy groszek i kukurydzę. Szczypiorek drobno siekamy, a paprykę i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy z resztą warzyw. Doprawiamy przyprawami i wbijamy jajka. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do foremek od muffinków zajmując około 2/3 ich pojemności. Muffinki jajeczno – warzywne lekko urosną. Pieczemy je około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.
Śniadanie gotowe 🙂
Smacznego!

Muffinki jajeczno – warzywne