Chyba większość z nas lubi jajka w majonezie. Zbliżają się Święta Wielkanocne i majonezu w różnej postaci na pewno nie zabranie na naszych stołach. Dlatego uważam, że jeśli gdzieś możemy go ograniczyć, to warto z tego skorzystać. A jeżeli możemy go ograniczyć i do tego zjeść coś jeszcze lepszego, to już na pewno nie ma nad czym się zastanawiać 🙂 Gwarantuję, że jajka faszerowane tuńczykiem są bardzo dobre, jeżeli oczywiście nie macie nic przeciwko rybom. Jeżeli jednak ryby nie są Waszymi ulubieńcami, to koniecznie spróbujcie przepisu na jajka faszerowane awokado oraz jajka faszerowane szynką i ogórkiem.
Do przygotowania jajek faszerowanych tuńczykiem potrzeba:
-
4 jajka,
-
1/2 puszki tuńczyka w wodzie,
-
2 łyżki jogurtu greckiego,
-
1 mały ogórek kiszony,
-
szczypiorek,
-
sól i pieprz.
Wykonanie jajek faszerowanych tuńczykiem
Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i każde przekrawamy na dwie części. Delikatnie wyciągamy żółtka i umieszczamy je w naczyniu obok. Do żółtek dodajemy tuńczyka, jogurt grecki oraz pokrojony w małą kosteczkę ogórek kiszony. Całość dokładnie ugniatamy widelcem aby połączyć w jednolitą masę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy na połówki jajek, a na wierzchu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!