Chyba wszyscy uwielbiają lody, a zrobione własnoręcznie smakują jeszcze lepiej. Sezon truskawkowy już się rozpoczął, dlatego teraz jest idealna pora na domowe lody truskawkowe. Pogoda jest coraz ładniejsza i już robi się coraz cieplej. Mamy za sobą nawet kilka naprawdę upalnych dni, czuć, że prawdziwe lato nadciąga. Domowe lody na taką pogodę są idealne i co najlepsze, jak tylko mamy na nie ochotę wystarczy sięgnąć do zamrażarki, a nie iść do sklepu.
Do przygotowania domowych lodów truskawkowych potrzeba:
- 150 g jogurtu greckiego,
- 200 g truskawek,
- 1 i 1/2 łyżki miodu.
Z tych proporcji wyszło 6 lodów na patykach.
Wykonanie domowych lodów truskawkowych
Domowe lody truskawkowe przygotujemy w zaledwie kilka chwil, reszta roboty leży już w rękach zamrażarki. Do naczynia przekładamy jogurt grecki. Połowę truskawek rozgniatamy widelcem, a drugą połowę kroimy na drobne kawałki. Truskawki wrzucamy do jogurtu i dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę na lody przekładamy do naczynia i wkładamy do zamrażarki. Polecam skorzystać ze specjalnych pojemniczków do robienia lodów. Zrobione w nich lody pięknie się prezentują i smakowicie zjadają. Lody powinny kilka godzin mrozić się w zamrażarce. Najlepiej będzie przygotować je wieczorem i wstawić na noc do zamrażarki. Wtedy będziemy mieli pewność, że rano lody będą już gotowe. Po wyciągnięciu lodów wystarczy je lekko ogrzać w dłoniach aby wyciągnąć z pojemniczków.
Smacznego!
Polecam również wypróbować lody wegańskie z masłem orzechowym.
Domowe lody truskawkowe są idealne na upalne dni 🙂