Lody wegańskie czekoladowo – orzechowe są nie tylko pyszne ale i syte. Świetnie sprawdzą się w upalne dni jako chłodzący deser. Podane na patykach wyglądają niczym te sklepowe, a nawet lepiej. Ostatnio przygotowywałam również lody truskawkowe, na które przepis znajdziecie we wpisie domowe lody truskawkowe.
Do przygotowania lodów wegańskich czekoladowo – orzechowych potrzeba:
- 2 banany,
- 3 łyżki masła orzechowego (ja użyłam takiego z drobnymi kawałkami orzechów),
- 1 łyżka kakao,
- 6 kostek gorzkiej czekolady.
Z tych proporcji wyszło 6 lodów na patykach.
Wykonanie lodów wegańskich czekoladowo – orzechowych
Banany rozgniatamy widelcem, a gorzką czekoladę ucieramy na tarce lub kroimy w drobne kawałeczki. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy w jednolitą masę. Następnie przekładamy do specjalnych pojemniczków na lody na patykach. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc i gotowe!
Smacznego!
Pyszne lody wegańskie czekoladowo – orzechowe.
Chcę!!! Rewelacja 🙂
Dziękuję 🙂