Dawno nie robiłam gofrów, a kiedyś przygotowywałam je bardzo często. Uznałam, że w końcu nadszedł czas aby odnaleźć stary przepis i trochę go zmodyfikować. Standardowo zmieniłam mąkę pszenną na pełnoziarnistą oraz zmieniłam i zmniejszyłam ilość tłuszczu i cukru. Zamiast bitej śmietany jogurt grecki, a słodką polewę zastąpiłam słodkimi truskawkami. Tym sposobem powstały gofry w wersji fit. Gofry z truskawkami i jogurtem są przepyszne i świetnie nadadzą się jako deser umilający dzień.
Do przygotowania gofrów z truskawkami i jogurtem potrzeba:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mleka,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej.
Wykonanie gofrów z truskawkami i jogurtem
Ciasto do gofrów zrobimy w kilka chwil. Wystarczy do wysokiego naczynia wlać wszystkie płynne składniki i zmiksować. W następnej kolejności dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. Masa powinna wyglądać jak gęste ciasto do naleśników. Tak przygotowane ciasto wylewamy porcjami do gofrownicy i pieczemy.
Smacznego!
po tym przepisie kolejny raz się przekonuję, że gofrownica jako prezent to jednak był dobry pomysł 🙂
Gofrownica to bardzo dobry pomysł, gofry sa pyszne 🙂