Ciasto marchewkowe to jedno z takich ciast, które naprawdę potrafi zadziwić swoim składem. Kiedyś dodawanie warzyw do ciast wydawało mi się co najmniej dziwne. Na szczęście po spróbowaniu pierwszy raz takiego ciasta byłam zachwycona i wcale nie pomyślałabym, że może być w nim np. marchewka. Teraz takie ciasta są bardzo popularne, a przepisów cała masa, na ciasta, ciasteczka i muffinki marchewkowe. Poniżej przedstawiam mój przepis na ciasto marchewkowe z czekoladą i migdałami.
Do przygotowania ciasta marchewkowego z czekoladą i migdałami potrzeba:
- 5 marchewek,
- 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 4 jajka,
- 4 łyżki miodu,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu,
- 1/2 płaskiej łyżeczki imbiru,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 400 g jogurtu greckiego,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 laska wanilii,
- migdały do posypania.
Wykonanie ciasta marchewkowego z czekoladą i migdałami
W pierwszej kolejności obieramy i ucieramy na drobnych oczkach marchew. Jajka mieszamy z miodem i oliwą. Następnie dodajemy ziarenka z połowy laski wanilii, mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z temperaturą 180C i pieczemy około 45 min. W międzyczasie przygotowujemy krem, którym przełożymy ciasto marchewkowe. Krem przygotowałam z jogurtu greckiego. Należy do niego dodać tylko rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i ziarenka z pozostałej 1/2 laski wanilii. Mieszamy i wstawiamy do lodówki aby masa trochę zgęstniała. Polewę na ciasto marchewkowe robimy z gorzkiej czekolady roztopionej w gorącej kąpieli. Upieczone ciasto przekrajamy na pół i na spodzie rozsmarowujemy przygotowany z jogurtu krem. Następnie przykrywamy górą ciasta, na którą wylewamy roztopioną czekoladę. Rozsmarowaną na cieście czekoladę posypujemy płatkami migdałów.
Smacznego!