Ciasto marchewkowe z kremem i orzechami, to moje nowe ulubione ciasto marchewkowe. Jest bardzo dobre, chociaż wiem, że sporą robotę
robi w nim krem z orzechami na wierzchu. Takie połączenie jest idealne. Chociaż krem do najbardziej fit niestety nie należy, to jednak warto raz na jakiś czas właśnie taki zrobić. Samo ciasto robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej jeśli macie blender i możecie w nim zetrzeć marchewkę na drobnych oczkach. Krem również nie zabiera zbyt dużo czasu, a przy pomocy blendera zrobicie go raz dwa. Na blogu są dostępne jeszcze dwa inne przepisy na ciasto marchewkowe z czekoladą i migdałami oraz ciasto marchewkowe z migdałami i żurawiną.
Do przygotowania ciasta marchewkowego z kremem i orzechami potrzeba:
Ciasto:
-
350 g marchewki,
-
3 jajka,
-
120 g cukru trzcinowego (1/2 szklanki ),
-
1/2 szklanki oleju,
-
1/2 szklanki mleka roślinnego (może być zwykłe),
-
250 g mąki (2 szklanki),
-
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
-
1 płaska łyżeczka cynamonu,
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Krem:
-
125 g serka mascarpone (1/2 opakowania),
-
250 ml śmietanki 30%,
-
łyżka cukru pudru trzcinowego,
-
garść orzechów włoskich,
-
garść orzechów laskowych.
Wykonanie ciasta marchewkowego z kremem i orzechami
Ciasto
Jajka wbijamy do miski i blendujemy, tak aby się dokładnie połączyły i zwiększyły swoją objętość. Następnie powoli dodajemy cukier, olej oraz mleko. Kolejno wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Jak masa się połączy, to dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę. Ponownie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 35 minut.
Ciasto marchewkowe piekłam na tortownicy o średnicy 23 cm.
Krem
Śmietankę 30% ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy serek mascarpone i dalej miksujemy. Na sam koniec dodajemy cukier puder trzcinowy. Jeszcze przez chwilę miksujemy i wykładamy na wierzch ciasta marchewkowego. Orzechy kroimy na drobne kawałeczki i posypujemy nimi krem. Ciasto marchewkowe przechowujemy w lodówce.
Smacznego!!!

Ciasto marchewkowe z kremem i orzechami.