Dzisiaj przedstawiam ciasto marchewkowe w kolejnej odsłonie. Tym razem szybsze w wykonaniu i mniej pracochłonne. Jeżeli, jednak macie ochotę na coś bardziej urozmaiconego, to proponuję zajrzeć do wpisu ciasto marchewkowe z czekoladą i migdałami.
Do przygotowania ciasta marchewkowego z migdałami i żurawiną potrzeba:
- 4 jajka,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- 5 dużych marchewek,
- 1/2 szklanki żurawiny,
- 1/2 szklanki migdałów,
- skórka z 1 cytryny,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu,
- 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatałowej,
Wykonanie ciasta marchewkowego z migdałami i żurawiną
W misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać oliwę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie wymieszać i dodać przyprawy. Następnie pokrojoną na kawałeczki żurawinę, startą skórkę z cytryny i zblendowane na drobno migdały. Na sam koniec dodajemy utartą na drobnych oczkach marchewkę. Gotową masę na ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto marchewkowe piec w 180C około 45 minut.
Smacznego!

Ciasto marchewkowe z migdałami i żurawiną
Pięknie wygląda 😉
Dziękuję bardzo 🙂