Jeżeli na co dzień zjadacie na śniadanie owsiankę i czasem macie ochotę zjeść coś innego ale w gruncie rzeczy całkiem podobnego, to polecam spróbować płatki gryczane. Dodając do nich gorzką czekoladę i kakao całkowicie odmienimy zwykłe śniadanie. Ten przepis jest idealny na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Polecam spróbować 🙂
Do przygotowania płatków gryczanych z czekoladą potrzeba:
- 1/2 szklanki płatków gryczanych (około 45 g),
- 1 szklanka mleka,
- 2 kostki czekolady gorzkiej,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka miodu,
- banan,
- garść żurawiny,
- garść orzechów nerkowca.
Wykonanie płatków gryczanych z czekoladą
W garnuszku podgrzewamy mleko. W międzyczasie wrzucamy do niego kostki czekolady, kakao i miód. Chwilę przed zagotowaniem dodajemy płatki gryczane. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodajemy żurawinę i banana. Ja kilka plastrów zostawiłam na górę do udekorowania, a resztę rozgniotłam i wymieszałam z płatkami gryczanymi. Jedyne czego tu brakuje, to orzechów nerkowca, które idealnie wpasują się w to danie. Możemy je posypać na wierzch.
Smacznego!

Płatki gryczane z czekoladą
Przepis bardzo obiecujący. Tylko czy bez mleka wyjdzie? Córka nie moze nabialu.
Proponuję wykorzystać mleko roślinne. Moje ulubione do kasz i owsianek to mleko migdałowe 🙂
A masz jakies wypróbowane? Bo robiłam w domu i nie smakuje mi kompletnie 😣
Ja najbardziej uwielbiam budyń jaglany przygotowany właśnie na mleku migdałowym. Dokładnie w taki sam sposób przygotowuje również płatki owsiane, tylko gotuje je około 3 minut 🙂