Budyń jaglany z bananem i malinami świetnie sprawdzi się na pierwsze lub drugie śniadanie, a smakuje jak prawdziwy deser. Kasza jaglana po zblendowaniu na gładką masę nabiera zupełnie innego smaku. Kiedyś bardzo często na śniadanie korzystałam z przepisu na kaszę jaglaną z bananem. Jednak po spróbowaniu budyniu jaglanego mam nowego faworyta drugich śniadań. Budyń jaglany ma delikatny smak, a zblendowany z bananem i posypany malinami, czy truskawkami, to jest po prostu to! Musicie spróbować:)
Smacznego!
Do przygotowania dwóch porcji budyniu jaglanego z bananem i malinami potrzeba:
-
około 1/2 szklanki kaszy jaglanej (5, 6 dużych łyżek),
-
1 szklanka mleka migdałowego,
-
1 szklanka wody,
-
1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu,
-
płatki migdałów (do posypania budyniu jaglanego),
-
1 banan,
-
około 100 g malin.
Wykonanie budyniu jaglanego z bananem i malinami
W pierwszej kolejności w garnuszku podgrzewamy wodę z mlekiem migdałowym. Jak się zacznie gotować, to wsypujemy kaszę jaglaną. Informację, jak ją przygotować aby nie była gorzka, znajdziecie we wpisie kasza jaglana – właściwości królowej kasz. Następnie wsypujemy cynamon i gotujemy kaszę na bardzo małym ogniu około 15 min. Jak już będzie gotowa, to dodajemy do niej banana i blenderem ręcznym miksujemy całość na gładką masę. Budyń jaglany przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy maliny, posypujemy płatkami migdałów i odrobiną cynamonu. Śniadanie, a właściwie deser, gotowe. Taki posiłek na pewno nastawi nas pozytywnie na resztę dnia.

Budyń jaglany z bananem i malinami
Bardzo smacznie wygląda i pewnie tak samo smakuje 🙂
Ten budyń jaglany jest przepyszny, warto spróbować 🙂