Coraz częściej się słyszy, że kasza jaglana nazywana jest królową kasz. Jednak te miano otrzymała nie bez powodu. Kiedyś kasza jaglana nie królowała na stołach ale teraz jej popularność zdecydowanie wzrosła. Coraz więcej osób docenia jej wspaniałe właściwości i stara się coraz częściej ją wykorzystywać w codziennej kuchni. Co najlepsze, możemy kaszę przygotować tak naprawdę w każdej postaci: na śniadanie i na słodko, jako deser na ciepło lub zimno, do koktajli, na obiad, na kolację, na słono, do ciast i ciasteczek. Przepisów i pomysłów z jej wykorzystaniem jest coraz więcej.
Kasza jaglana – właściwości zdrowotne:
- dostarcza do organizmu wapń, żelazo, potas, witaminę E i witaminy z grupy B,
- zawiera cynk, który wspomaga regenerację organizmu,
- posiada krzem, który poprawia przemianę materii i ma dobry wpływ na włosy, skórę i paznokcie,
- zawiera lecytynę, która korzystnie wpływa na poprawę pamięci i opóźnia procesy starzenia,
- kasza jaglana dostarcza do organizmu pełnowartościowe białko,
- nie zawiera glutenu, więc bardzo dobra będzie dla osób, które nie powinny go spożywać,
- jest produktem zasadotwórczym, dzięki czemu odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn. Produkty, które spożywamy codziennie, takie jak: cukier, nabiał i mięso przyczyniają się do zakwaszania organizmu. Kasza jaglana pomoże utrzymać nam równowagę kwasowo-zasadową.
- jest lekkostrawna – idealna będzie dla osób z problemami z wątrobą, trzustką czy jelitami,
- pomaga normować poziom cholesterolu,
- poprawia pracę jelita grubego,
- dodaje energii,
- kasza jaglana ma właściwości rozgrzewające organizm, dlatego szczególnie dobra będzie na śniadania jesienną i zimową porą.
Jest cała masa pozytywnych właściwości kaszy jaglanej, dlatego warto ją jeść regularnie. Nie należy jednak przesadzać i zajadać się nią z dnia na dzień. Kasza jaglana zwalnia pracę hormonu tarczycy i ma dość wysoki indeks glikemiczny (1 szklanka gotowanej kaszy zawiera 71, a dla porównania szklanka gotowanego brązowego ryżu to 55). Wysoki indeks glikemiczny przyczynia się do zwiększenia poziomu cukru we krwi. Najzdrowiej będzie spożywać kaszę około 3 razy w tygodniu.
Jak przygotować kaszę jaglaną?
Przed ugotowaniem kaszy jaglanej, powinno się ją wypłukać w wodzie aby nie była gorzka. Najprościej będzie wrzucić ją na sitko i przepłukać zimną wodą, a następnie zalać wrzątkiem. Wypłukaną kaszę możemy zacząć gotować na małym ogniu od 15 do 20 minut. Stosunek kaszy do wody to 1:2 (szklanek). Z doświadczenia wiem, że lepiej jest jednak dać trochę więcej wody niż 2 szklanki. W czasie gotowania nie powinno się jej mieszać, a po ugotowaniu można odstawić na kilka minut pod przykryciem. Dzięki zastosowaniu tych wskazówek kasza powinna być sypka.
Polecam wypróbować mój przepis na ciepłe i słodkie śniadanie – kasza jaglana z bananem i deser czekoladowy budyń.
Rzeczywiście jej indeks glikemiczny jest wysoki, ale zawsze można zjeść ją z jakąś suróweczką lub innymi warzywami, które mają niski indeks. wtedy uwalnianie cukru do krwi znacznie zwolni. Myślę, że wtedy taką kasza może być jedzona nawet i codziennie.
Przykładem że kaszę można jeść codziennie i nic złego się nie dzieje jest książka “Tajemnice zdrowia plemienia Hunzów” Renee Taylor.
Hunzowie taką kaszę jedzą codziennie i w dużych ilościach, ale ich dieta jest bardzo bogata w warzywa. Jedzą też zdecydowanie mniej niż my.
Podejrzewam, że ich prosto może mieć niższy indeks niż nasze.
Polecam 😉
Dziękuję bardzo za komentarz i informację 🙂