fbpx

Wegański pasztet z soczewicy

Weganski-pasztetW okresie przedświątecznym z chęcią próbujemy przepisy, na które nie zawsze mamy czas i ochotę na co dzień. Ja z przyjemnością zabrałam się za sprawdzenie kolejnego przepisu na wegańskipasztet. Tym razem głównym składnikiem była soczewica i kasza jaglana, przełamana słodkim akcentem w postaci suszonej żurawiny. Muszę przyznać, że ten pasztet wegański jest pyszny. Chociaż równie dobrze wspominam wegański pasztet z suszonymi śliwkami, który robiłam poprzednio.

Do przygotowania wegańskiego pasztetu z soczewicy potrzeba:

  • 1 szklanka soczewicy (200g),

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (100g),

  • 2 duże cebule,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny,

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,

  • 3 łyżki sosu sojowego,

  • 3 goździki,

  • 2 liście laurowe,

  • 5 kulek ziela angielskiego,

  • 1/2 małej płaskiej łyżeczki cząbru,

  • 1 liść lubczyku,

  • 1/2 małej płaskiej łyżeczki majeranku,

  • sól,

  • pieprz.

Wykonanie wegańskiego pasztetu z soczewicy

Głównym składnikiem tego wegańskiego pasztetu jest soczewica, a następnie kasza jaglana. Dlatego w pierwszej kolejności należy ugotować soczewicę i kaszę jaglaną w osobnych garnkach. Jeżeli chcecie dowidzieć się trochę ciekawych rzeczy na temat kaszy jaglanej, to zapraszam zajrzeć do wpisu kasza jaglana – właściwości królowej kasz. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie całej reszty. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dorzucamy posiekany czosnek i całą resztę przypraw z wyjątkiem sosu sojowego i żurawiny. Wszystko dusimy na małym ogniu. Ugotowaną kaszę i soczewicę przekładamy do naczynia. Następnie dodajemy cebulę z przyprawami. Dodajemy sos sojowy i całość blendujemy na jednolitą masę. Na sam koniec wrzucamy suszoną żurawinę i już tylko mieszamy łyżką aby rozprowadzić ją równomiernie. Pasztet przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180C piekarnika. Wegański pasztet piecze się około godziny. Gotowe!

Smacznego!

Weganski-pasztet-z-soczewicy

Wegański pasztet z soczewicy

Zapisz

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Autor

MarciaTime

Mam na imię Marta, urodziłam się i mieszkam w Gdańsku. Jest mi bardzo miło, że mogę Cię gościć na moim blogu. Interesuję się zdrowym i aktywnym stylem życia. Uwielbiam gotować i (czytaj więcej)

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime


Przepisy kulinarne