Zupełnie nie spodziewałam się, że pieczone banany z czekoladą i migdałami są takie pyszne! Ich smak jest naprawdę zaskakujący. Czekolada, pasta tahini i migdały nadają bananom przepysznego smaku. Co najważniejsze przygotowania zajmą chwilę, a deser prezentuje się świetnie. Pieczone banany to jeden z tych naprawdę mile zaskakujących i pysznych deserów. Wasi goście będą zachwyceni.
Do przygotowania dwóch porcji pieczonych bananów z czekoladą i migdałami potrzeba:
-
2 banany,
-
cynamon,
-
2 kostki gorzkiej czekolady,
-
2 łyżeczki pasty tahini,
-
płatki migdałów,
-
olej kokosowy (do posmarowania naczynia).
Wykonanie pieczonych bananów z czekoladą i migdałami
Banany przekrajamy na pół i wzdłuż, tak aby z każdego wyszły cztery części. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Spód możemy lekko posmarować olejem kokosowym. Banany posypujemy cynamonem i wstawiamy do nagrzanego do 160C piekarnika. Pieczemy je od 10 do 15 minut. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Upieczone banany układamy na talerzach, polewamy je pastą tahini, gorzką czekoladą, a na koniec posypujemy płatkami migdałów. Deser jest gotowy! Pieczone banany z czekoladą i migdałami są pyszne na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!