Tortilla meksykańska jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy mają ochotę na prawdziwą mięsną ucztę. Tortilla jest bardzo syta i treściwa. Przepis w szczególności spodoba się panom, którzy na pewno nie pogardzą konkretną porcją mięsa.
Do przygotowania 4 tortilli meksykańskich potrzeba:
- 4 placki na tortille,
- 1/2 kg mięsa mielonego (ja użyłam z indyka),
- 1 puszka fasoli,
- 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- jarmuż ok 150 g,
- 2 pomidory,
- sól,
- pieprz cytrynowy,
- papryka słodka,
- czubryca bułgarska,
- kurkuma,
- oliwa z oliwek do smażenia.
Wykonanie tortilli meksykańskich
Cebule i czosnek siekamy nożem w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Fasolę płuczemy w wodzie i dokładamy do cebuli z czosnkiem. Dolewamy trochę wody, dzięki czemu fasola lekko się podgotuje. Kiedy zmięknie rozgniatamy ją łyżką i dokładamy mięso mielone. Dusimy aż pozbędziemy się wody, w międzyczasie doprawiamy przyprawami i dodajemy przecier pomidorowy. Kroimy pomidory w kostkę, a na drugiej patelni podsmażamy jarmuż. Jak mięsny farsz będzie już gotowy, to możemy przygotowywać się do składania tortilli. Na placek nakładamy trochę jarmużu, następnie mięsny farsz i pomidory. Całość zawijamy w rulon i zajadamy. Jedna taka tortilla jest naprawdę treściwa i można się ją smacznie najeść.
Smacznego!
Tortilla meksykańska jest w sam raz dla głodomorów.