Domowa granola to bardzo dobre rozwiązanie na szybkie i zdrowe śniadanie. Kiedyś lubiałam jeść kupne płatki zbożowe i musli. W musli niestety zazwyczaj, któryś ze składników mi nie odpowiadał, co zdecydowanie pogarszało smak całego śniadania. Któregoś razu natknęłam się na przepis własnoręcznie robionej granoli i postanowiłam jej spróbować. Od tego momentu nie wróciłam już do kupnych płatków i musli. Domową granolę można szybko przygotować. Za każdym razem możemy zrobić inną i dodawać tylko takie składniki, które lubimy. Jako bazę do granoli najlepiej użyć płatki owsiane lub żytnie.
Do przygotowania mojej ulubionej domowej granoli potrzeba:
- 3 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki żurawiny, którą kroję na drobne kawałeczki,
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika,
- 1/2 szklanki siemienia lnianego,
- 1/3 szklanki sezamu,
- 1/3 szklanki pestek dyni,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżka oleju lnianego.
Wykonanie domowej granoli
Do płatków owsianych wsypujemy wszystkie składniki. Mieszamy z miodem i olejem lnianym. Następnie przesypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 min w 160C. W czasie pieczenia najlepiej jest przemieszać 2, 3 razy granolę aby się równo upiekła. Taka porcja starczy nam na pewno na kilka porządnych śniadań. Granola może być przechowywana przez długi czas w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Gotową granolę najlepiej podawać z jogurtem, mlekiem i owocami. Moja ulubiona, to granola z jogurtem greckim i bananem.