Puree z dyni możemy wykorzystać do wielu przepisów. Z pure zrobimy świetne placki dyniowe, ciasto, czy nawet chleb. Warto jest zrobić od razu większą ilość i popakować na porcje oraz zamrozić. Ja swoje puree robię od razu z całej dyni, dzięki czemu zaoszczędzam trochę czasu i nie muszę robić go za każdym razem, gdy najdzie mnie ochota na jakiś przepis z wykorzystaniem dyni. Trochę takich przepisów ostatnio zrobiłam i na pewno niedługo się pojawią, dlatego stwierdziłam, że dodam również wpis jak zrobić puree z dyni?
Do przygotowania pure z dyni potrzeba:
-
dynia (ilość według uznania, ja polecam jednak zrobić puree od razu z całej lub połowy dyni).
Wykonanie puree z dyni
Dynię pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką, a następnie wyciągnąć z niej pestki. Pokrojoną dynię kładziemy skórką do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Dynię pieczemy około 35, 40 minut, tak aby była miękka i dało się w nią wbić widelec. Jak dynia ostygnie, to oddzielamy ją od skórki np. przy pomocy łyżki i wkładamy do naczynia. Tak przygotowaną dynię blendujemy na jednolitą masę. Puree z dyni jest już gotowe. Śmiało możemy takie puree przez kilka dni trzymać w lodówce lub poporcjować i zamrozić do wykorzystania na później.